Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киър Стармър е новият британски премиер

Киър Стармър, нов британски премиер
Снимка: Киър Стармър: Великобритания / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият британски премиер Киър Стармър беше радушно посрещнат пред "Даунинг стрийт" 10 след аудиенция при крал Чарлз Трети. В първата си реч пред събралите се негови привърженици той заяви, че е приел поканата от монарха да състави следващото британско правителство. 

В кратката си, но съдържателна реч Киър Стармър на практика призова всички британци да се присъединят към това нова правителство, което ще бъде "отдадено да служи на народа". 

След отправяните тежки думи и обвинения по време на предизборната кампания, Стармър сега благодари на напускащия поста си Риши Сунак, добавяйки, че постижението му като първи британски премиер на тази страна от азиатско потекло не трябва да бъде "подценявано от никого". Той също така призна упоритата работа, която Сунак е вложил в неговото ръководство. 

Лидерът на лейбъристите обаче изтъкна, че страната е гласувала за "промяна след натрупана умора през дългото време на изчерпване на надеждата, духа и вярата в по-добро бъдеще".

По-рано от същото място Риши Сунак се извини на хората, на партията и на страната си за тежката загуба на консерваторите и пое пълната отговорност.

От 650-членната Камара на общините не са известни къде ще отидат само две места. Факт е обаче, че лейбъристите получават огромно мнозинство в парламента със спечелените 412 места и комфортно мнозинство от предполагаеми 170 места, освен и възможността да съставят самостоятелно правителство. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна