Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: 59% от българите искат страната ни да остане член на НАТО

4
Снимка: БГНЕС

59 процента от българите искат страната да остане член на НАТО, ако бъде проведен референдум по въпроса, сочи проучване на Алианса. По този показател, България заема предпоследното място сред всички 32 страни-членки на НАТО, като пред нашата страна е единствено Словения, където 58% биха искали да останат членове на Алианса.

30 на сто от българите не знаят как да отговорят на този въпрос, а 11% от анкетираните биха гласували за напускането на организацията.


Ако бъде изключен отговора "не знам как бих гласувал", 66% от българите биха подкрепили нашата страна да остане член на НАТО, а 34% биха подкрепили напускането на Алианса, показва още проучването. И по този показател България е на последните две места заедно със Словения, с която има еднакви проценти.


Проучването е проведено в навечерието на срещата на върха във Вашингтон, която ще се състои от 9 до 11 юли.

По отношение на помощта за Украйна българите са най-малко склонни тя да продължи. Така смятат 56 на сто у нас. На обратното мнение са 41 процента, които подкрепят продължаване на помощта за Украйна. По този показател отстъпваме последното място на Гърция, където 40% подкрепят по-нататъшна помощ за Украйна, а Унгария и Северна Македония са със същия като нашата страна процент в подкрепа на такава помощ (по 41%).


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна