Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рейчъл Рийвс стана първата в историята жена министър на финансите на Обединеното кралство

Рейчъл Рийвс, първата в историята на Великобритания жена министър на финансите
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в историята на Обединеното кралство. Тя е само една от ключовите фигури в новото правителство на лидера на Лейбъристката партия на Киър Стармър, спечелила по най-убедителен начин общите избори в четвъртък.

С голяма скорост се развиват събитията в британски политически живот, след като в резултат на вкараните 412 депутати от Лейбъристката партия в Камарата на общините Киър Стармър получи правото да състави самостоятелно правителство и си осигури огромно мнозинство.

Един от най-доверените сподвижници на Киър Стармър – Рейчъл Рийвс, досегашен министър на финансите в сянка, от днес поема министерството и е първата жена, оглавила този пост.

"Не си правя илюзии относно мащаба на предизвикателствата, пред които сме изправени", заяви тя, добавяйки, че не може да обещае, че ще бъде лесно и "предстои дълъг път".

Ето и още няколко от ключовите назначения: Анджела Рейнърс ще бъде вицепремиер и министър по изравняването на стандарта, жилищното настаняване и общностите, а Дейвид Лами ще оглави Министерството на външните работи. Ивет Купър, изпитан боец в редиците на лейбъристите, става министър на вътрешните работи.

За министър на отбраната е назначен Джон Хийли. Пат Макфадън, който беше главен организатор на предизборната кампания, е министър без портфейл.

Досегашният премиер Риши Сунак по-рано връчи оставката си на крал Чарлз Трети и заяви, че ще се оттегли и като лидер на Консервативната партия, когато започне процедурата за избиране на наследник.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна