Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Бегония Гомес и Педро Санчес
Снимка: БТА

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние. 

Бегония Гомес се яви пред съдията, който я разследва за предполагаеми престъпления. След по-малко от 45 минути магистратът прекъсна изслушването.

Съпругата на премиера Педро Санчес твърди, че не е знаела в какво точно е обвинена, че не е била официално уведомена за жалбата, подадена срещу нея от ултра католическа група, която съдията е приел да включи в първоначалната жалба от организацията "Чисти ръце" (Manos Limpias).

Разследването дали Гомес е използвала положението си на съпруга на министър-председателя, за да влияе на бизнес сделките си, накара Педро Санчес да обмисли през април възможността да подаде оставка на фона на протестите на опозицията. Санчес многократно и категорично обаче отрече обвиненията срещу съпругата си като неоснователни и организирани от неговите политически опоненти от десницата.

Делото е заведено въз основа на уникална испанска правна практика, "народно обвинение", която позволяват частни лица да подават наказателни жалби срещу трети лица. Съдиите могат да решат дали да предприемат действия и не всяко обвинение води до съдебно разследване.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна