Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи ли Кристиано Роналдо с Португалия?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кристиано Роналдо безспорно е една от най-големите знаменитости на нашето съвремие. И не само във футбола. Там е ясно - петрактен носител на “Златната топка” и най-добрият голмайстор в историята. Поне това сочи статистиката.

На Европейското първенство в Германия обаче Кристиано не успя да постави своя отпечатък. Поне не позитивен. Желанието и хъсът за победа, за упехи, за рекорди бяха на лице. Липсваха обаче неща, към които законите на времето са безмилостни. Все пак говорим за 39 годишен нападател, който макар и в перфектна форма, вече не е първа младост. И е принуден да се “сражава” с много по-млади атлети.

Кристиано Роналдо изигра 5 мача на Евро 2024. Приносът му бе една асистенция във вече решения мач с Турция (3:0). В осминафинала срещу Словения пропусна дузпа в продълженията, което можеше да отложи драмата и да успокои нещата на Португалия. После при изпълнението на дузпите се видя менталната му издръжливост и лидерските му качества.

Във вчерашния четвъртфинал срещу Франция CR7 имаше един огромен шанс. В продълженията Франсиско Консейсао намери нападателя в близост до вратата. Резултатът не бе особено приятен за Роналдо, феновете му и португалците.

И не случайно авторитетният португалски вестник “А Бола” даде най-ниската си оценка именно на Роналдо - 5-ца. “Отборът подобри представянето си в сравнение с предишните мачове, но не и капитанът. Той не успя да се свърже добре с колегите си, не показа присъствието си в наказателното поле. При единствената възможност която имаше, създадена от Франсиско Консейсао, прати топката в облаците. Роналдо каза чао на Европейското първенство без гол, но наследството, което оставя е неизмеримо”, пише изданието.

Ако през 90-те години някой бе казал, че Португалия ще изиграе 5 часа без да реализира гол, може би много португалци нямаше да се изненадат. В 21-ви век обаче това е невъзможно. Именно заради наличието на машината за голове Роналдо и безкрайно талантливият състав на португалците.

Фактите обаче са съвсем други - най-много отправени удари (23) в турнира. Нито един гол. От друга страна действително той оставя неизмеримо наследство.

  • Най-много участия на Европейски първенства (6)
  • Най-много мачове (30)
  • Най-много мачове като капитан (21)
  • Най-много победи (14)
  • Най-много асистенции (7)
  • Най-много мачове с гол (7)
  • Най-много създадени положения (47)
  • Най-възрастният голмайстор (39)

Класа. Отдаденост. Дълголетие.

И тук следва логичният въпрос: “Приключи ли Кристиано Роналдо с Португалия?”

“Прекалено рано е да говорим за подобни неща. Подобни решения не се взимат след такъв мач”, каза минути след двубоя селекционерът на Португалия Роберто Мартинес.

Феновете на Португалия също са раздвоени. Преди мача на стадион “Фолкспаркщадион” в Хамбург стотици скандираха името му, придвижвайки се към трибуните. Бяха убедени, че Роналдо ще бъде факторът, който ще помогне на Португалия не само да отстрани Франция, но и да донесе втора европейска титла на страната.

Настроението бе малко по-различно след края на четвъртфинала. “Кристиано определено трябваше да бъде в състава на Португалия за това Европейско първенство. Друг е въпросът дали трябваше да играе във всеки мач по 90 минути”, коментира Алешандре от Лисабон.

“Той е нашият герой и най-великият в историята”, допълни неговият приятел Диого.

Още след мача със Словения се чуха мнозина мнения за егоизма и егото на Роналдо. Включително от великия като Дитмар Хаман и Рууд Гулит.

Арсен Венгер даде и другата гледна точка: “Роналдо е силен характер и треньорът трябваше да вземе важни решения. Може би трябваше да запази силите му в някои мачове. Ако Роналдо беше с 10 години по-млад, вероятно щеше да вкара това положение в продълженията.

От друга гледна точка, той се нуждаеше от повече подкрепа от съотборниците си. Днес беше прекалено изолиран. Но това са законите на живота. Няма нищо вечно. Колко играчи могат да се похвалят с това ниво на 39-годишна възраст. Той все още е много добър футболист, но не е същият като преди”.

Какво следва? Роналдо ще се завърне в Ал Насър и ще трябва да вземе важно решение. Наскоро заяви, че това ще бъде последното му Европейско първенство. Но идва и Световно първенство през 2026 г., когато той ще бъде на 41 г.

Каквото и да реши, Кристиано Роналдо ще си остане най-големият голмайстор на нашето съвремие. Едва ли скоро някой ще подобри многобройните му рекорди.

Включително тези 130 гола с националната фланелка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна