Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

63 са гнездата на белия щъркел в община Сливен

Снимка: Стоян Радев

Стабилна остава популацията на белия щъркел в Сливенско. Това сочи статистиката, след като Община Сливен отново се включи в Международното преброяване на белия щъркел.

На всеки 10 години, в над 40 страни по света, се провежда мащабното природозащитно събитие. Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г., България се включва през 70-те години на миналия век. 

Климатичните промени оказват влияние на популациите и тяхното разселване, каза екологът Мария Диловска. Като пример бе дадена тенденцията към увеличаване на щъркеловите гнезда в планинските котловини.

"Той е свикнал с котловинни места, за да може да си намира храната. Имаме интересна тенденция към котловините, които са в планината. Там през последните години се увеличават гнездата".

Почти е изчезнала най-голямата щъркелова популация в региона, намираща се в село Самуилово. Тя наброяваше 12 гнезда.  

"Бих казала, че е изчезнала, защото имаме само една двойка, която си е на дъб в село Самуилово, именно пак поради климатичните промени – засушаванията".

Заради изсъхването на големите дървета щъркелите правят гнезда на електрически стълбове, което създава опасност за тях и поколението им.

"Електроразпределение "Юг" е своевременно уведомено, както писмено и устно и се надяваме от средата на август, септември месец да започнат да слагат платформи".

Общо в цялата община има 63 гнезда на бял щъркел.


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна