Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър преполови годината с много добри резултати в туризма

Снимка: БГНЕС

Кипър преполови годината с много добри положителни резултати в туризма, отчетоха от правителството. То обяви и започването на 5-годишен план, насочен към решаването на проблема със сезонността в сектора.

Рекорден пътнически поток в Кипър за всички времена е регистриран през първото шестмесечие, обявиха от транспортното министерство. Над 5,1 млн. пътници са преминали през двете международни летища в Ларнака и Пафос през този период, което представлява ръст от 5,3% в сравнение с шестте месеца на миналата година.

Пикът на пътуванията се очаква в средата на август, съобщиха от компанията оператор на двете въздушни врати на Кипър (Hermes Airports). 

През тазгодишния летен сезон до и от страната летят общо 55 авиокомпании, обслужвайки 156 маршрута до 38 държави. 

Значително се увеличават и приходите на туристическата индустрия, посочиха от туристическото министерство. За периода януари - април те са надхвърлили 440 млн. евро, което е с 5,5% повече в сравнение със същия период миналата година, според обявените от Статистическата служба данни.

Правителството подготвя 5-годишен план, чиято цел е да смекчи проблема със сезонността в сектора и да засили туристическия интерес към острова през зимните месеци, съобщи президентът Никос Христодулидис.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна