Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета и веднага даде пресконференция

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият британски премиер Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета си само часове след неговото сформиране. Веднага след това той даде пресконференция.

Мнозина са изненадани от факта, че Киър Стармър реши да даде пресконференция след заседанието, но това се приема като промяна в стила на "Даунинг стрийт " за общуване с журналистите и по-голяма отчетност пред обществеността. 

Премиерът заяви, че понеже има очаквания, че новото правителство ще "прави нещата по различен начин", е използвал първото заседание на кабината, за да изложи пред министрите какво той очаква от тях по отношение на стандартите и изпълнението на задачите. 

Той каза, че лично ще председателства нови "комисии за изпълнение на работата", за да гарантира, че всеки правителствен отдел изпълнява задълженията си в манифеста. 

Стармър сподели, че още утре тръгва на обиколка в четирите съставни части на Обединеното кралство – Шотландия, Северна Ирландия, Уелс и обратно в Англия. 

В рамките на амбицията за постигане на икономически растеж той заяви, че е готов да работи с всички, независимо от партийната им принадлежност и вратата му е винаги отворена за всеки. 

Засягайки сигурността и отбраната, премиерът посочи, че те са приоритетни за правителсвото. 

Той информира, че ще пътува във вторник за Вашингнон за срещата на върха на НАТО и вече е разговарял с редица световни лидери. 

Обединеното кралство ще продължава да подкрепя Украйна. По въпросите на миграцията, Киър Стармър заяви, че схемата за Руанда е "била мъртва и погребана" преди да стартира, защото подобно нещо никога не е дейстнало като възпиращо средство, посочвайки рекордния брой малки лодки през Ламанша.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна