Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков допусна възможност за преговори с "Възраждане" за "анти ГЕРБ и ДПС" правителство

Кирил Петков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков допусна възможност в дългосрочна перспектива за преговори с "Възраждане" във връзка с тяхната идея за съставяне на "анти ГЕРБ и ДПС" правителство при определени условия.

След остра реакция на представители на "Демократична България" Петков излезе с опровержение и заговори за "медийни внушения".

В петък вечерта съпредседателят на ПП Кирил Петков изненадващо заяви, че парламентарната му група би отишла на разговори с "Възраждане", ако те подкрепят техни законодателни предложения:

"Веднага отиваме с абсолютно всички в този парламент, ако говорим за Закона за съдебната власт, за хора, които имат сигнали за корупция и ако говорим за личния фалит. Явно този парламент е ялов. Ние не може да губим времето на хората. Историческото време го губим ужасно много. Ние трябва вече да придвижим тези стъпки напред".

От думите му пред телевизия „Евроком“ стана ясно обаче, че смята идеята на "Възраждане" за съставяне на правителство по формулата "всички срещу ГЕРБ и ДПС" за невъзможна в рамките на 50-ия парламент, но не я изключи в дългосрочна перспектива, като постави две условия:

"Едно нещо, което Костадинов трябва да разбере, че ако иска да говори не на Кирил Петков, а на общността на Кирил Петков, той първото нещо трябва да докаже на тази общност, която е наричал "розови фашисти", "жълтопаветни тъпаци" и всякакви други, че съжалява за всичките тези обиди. Но второто по-важно - той трябва да докаже на нашата общност, че той не е проруски проект, а е патриотичен проект. Патриотизмът може да е обща тема".

В социалните мрежи от "Демократична България" реагираха остро. 

"Не преговаряме с "Възраждане" за управление“, написаха представители на "Да, България".

А евродепутатът Радан Кънев от ДСБ – третата партия в коалицията, отбеляза:

"Ето защо е важно ПП-ДБ да имаме общ механизъм за вземане на политически решения и обща комуникационна политика - за да не се стига до подобни ситуации, в които недообмислени изявления създават реален риск от загуба на политическа подкрепа".

Последва отговор на Кирил Петков.

"Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"! Омръзна ми от медийни внушения, чрез преразказ, с които се заблуждават хората", написа той във фейсбук. Според него в 50-ото Народно събрание има две потенциални мнозинства: едното е на ГЕРБ и ДПС, а другото – на "Възраждане", БСП, "Величие" и ИТН.

"Нека да е ясно, ПП-ДБ не може да бъде част от тези две мнозинства, защото ние сме антикорупционна и проевропейска коалиция“, увери Петков.

Утре ПП ще проведе заседание на Националния съвет, за да определи посоката на действие занапред. ДСБ също е свикало среща на ръководството си.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна