Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

Снимка: АФП

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията.

Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес, която експлоатира и убива“. 

Става дума за система, наречена caporalato, която съществува от далечните времена - да се наема нелегално ниско платена работна ръка, без осигуровки, грижи и права за тези хора. 

Протестът в Латина бе предизвикан, след като работник от Индия се нарани по време на работа и работодателят му не извика линейка, а го остави пред дома му. Впоследствие човекът почина. 

В Латина участваха над 40 организации не само на мигранти - работници, повечето от индийски произход, работещи на черно и нископлатени дори до две евро на час. 

В словото си президентът на синдиката "Генерална конфедерация на труда" Маурицио Ландини каза:

"Тази икономическа дейност на производство, която използва и убива, трябва да бъде спряна. Трябва да се забрани. Недопустимо е да има три милиона души принудени да работят на черно и без документ за пребиваване. Трябва да се вдигне глава и това да го поискаме от онези, които в тази страна носят публична и политическа отговорност“.

На митинга присъства лидерът на "Пет звезди" Джузепе Конте и други представители на опозицията. 


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна