Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

| обновено на 07.07.24 в 07:53

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии. 

Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в сърцето си вярата в Иисус Христос и дори пожертвали живота си за нея.

Св. мъченица Неделя е родена в семейство на християни в град Никомидия (днес Измит), Мала Азия, източна столица на римския император Диоклетиан. Родила се в неделния ден, на гръцки наричан Кириаки, т.е. Господен ден, и затова била кръстена така. Когато през XIV век св. патриарх Евтимий съставил житието й, той превел и името й - Неделя.

По време на българските царе Асеневци мощите й били пренесени в Търново, столицата на Второто българско царство, но след падането му под османска власт следите им се губят.

През 1954 г. Св. Синод на Българската православна църква постановява втората неделя след Петдесетница да бъде обявена за ден на всички български светии. Това е една от първите големи инициативи на Българската патриаршия, след нейното възстановяване на 10 май 1953 г.

Патриарх Даниил, който е и софийски митрополит, ще отслужи Св. литургия в катедралния храм "Св. великомъченица Неделя" в София. 

И църквата "Света Неделя" в Пловдив ще отбележи своя храмов празник днес. Архиерейската света литургия ще отслужи пловдивският митрополит Николай от 09:00 часа.  Храмът е построен в началото на XVII в.

Имен ден празнуват Неделя, Недялка, Недялко и др.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна