Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит

Катедрален храм „Света Неделя“
Снимка: Ани Петрова

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя". Митрополитската катедрала днес чества своя храмов празник.

Празничните богослужения започнаха от рано сутринта с утреня от 7:35 часа и със света божествена литургия от 9.30 часа, оглавена от предстоятеля на Българската православна църква.

Българският патриарх е едновременно и Софийски митрополит, според каноните, устройството и управлението на Българската Православна църква. С избора на Патриаршеския избирателен църковен събор, той освобождава своята предишна митрополитска катедра и встъпва в служението на Софийска владика на най-голямата по територия и по брой свещенослужители епархия в страната.

"В това празнично богослужение ще чуем и словото, пастирското послание на новия Български патриарх и Софийски митрополит, обърнато и към Клира, към свещенството на Софийска епархия, към вярващия Божий народ, към епархиотите, към всички, които принадлежат към Софийската митрополия", обясни доц. Костадин Нушев.

Софийският митрополит има допълнителна отговорност: "В столицата е особено важно, защото и патриархът като пръв сред равни, като най-старши сред митрополитите, трябва винаги да дава един добър пример, да дава тон в отношенията на Църквата с държавните власти, да дава пример на пастирско служение, на слово".

Духовното средище на Софийския митрополит е храмът "Света Неделя". Затова той се нарича Митрополитска катедрала и днес отбелязва своя празник:

"И наистина има нещо знаменателно, че това е в неделята, когато е храмовият празник на света великомъченица Неделя в църковния календар, когато на 7-ми юли Българската православна църква отбелязва паметта на света великомъченица Неделя, която е и покровител на Софийския катедрален храм. Това ще бъде и празничното богослужение, в което ще встъпи в длъжност новоизбраният Български патриарх и Софийски митрополит".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени