Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентският дворец в Никозия вече е с нулеви отпадъци за депониране

Снимка: правителствена пресслужба на Кипър

Президентският дворец в Никозия стана първата правителствена сграда в Кипър с нулеви отпадъци за депониране. Екосертификатът бе връчен на първата дама на Кипър, по чиято инициатива бяха извършени промените.

Президентската сграда днес е "зелена", отпадъците в нея са намалени с повече от 90% и е приложено пълно рециклиране, отчете реализацията на амбициозната идея, започната преди година, съпругата на кипърския президент Филипа Карсера Христодулидис.

Целта е президентството да бъде модел на преход към кръгова икономика, на защита на околната среда и на социално полезни действия, подчерта първата дама при получаването на сертификата за нулеви отпадъци (ZeroWaste to Landfill).

В президентския дворец работи и живее със семейството си президентът на Кипър. В сградата са работните места и на много служители. Общата територия на комплекса, включваща още парк и овощна градина, е над 27000 квадратни метра.

Екотрансформацията е извършена със закупено или дарено подходящо оборудване. Сред предприетите мерки е замяна на пластмасовите бутилки за вода с бутилки за многократна употреба, поставени са контейнери за всякакъв вид рециклиране, както и най-големият компостер извън промишлена сграда. Облагородени са зелените площи, овощната градина и пространствата на цялата територия.

Кипърската организация по стандартизация в момента разработва национален стандарт "Нулеви отпадъци за депата".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени