Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водоизточниците в Свищов са на критичния минимум

Водоизточниците в община Свищов са на критичния минимум, а в село Овча могила от 10 дена е обявено бедствено положение, заради безводието. На сериозен воден режим са повече от половината от селата в община Павликени. От Водоснабдителното дружество за Великотърновска област призоваха за разумно и рационално използване на водните ресурси само за питейно-битови нужди.

Близо 20 села в област Велико Търново са на драстичен воден режим, заради сериозно намалели нива на водоизточниците. В Свищовско, с изключение на Овча могила, където хората бедстват без вода, са подменени всички довеждащи водопроводи. Сменят се водопроводи и в Павликенско, но проблемът с безводието е основно от пресъхващите водоизточници, посочиха от ВиК-Йовковци. За да се предотврати преминаването на още населени места към воден режим, от водоснабдителното дружество  призоваха за разумно и рационално използване на водните ресурси само за питейно-битови нужди, а не за поливане, миене на автомобили, пълнене на басейни.

От ВиК уверяват, че където има аварии в населените места, се прави всичко възможно за навременното им отстраняване, но самите водоизточници дотолкова са намалили дебитите си, че не могат да удовлетворят нуждите на населението.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени