Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС потвърди конфликт на интереси на Стойчо Кацаров в качеството му на здравен министър

Стойчо Кацаров
Снимка: БТА

Върховният административен съд потвърди решението на Антикорупционната комисия и отхвърли молбата на бившия здравен министър Стойчо Кацаров за отмяна на решението, с което комисията установява конфликт на интереси в качеството му на министър на здравеопазването, съобщава БТА.

Решението на ВАС е взето от петчленен състав и е окончателно.

Със свое решение от 22 юли 2022 г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) глоби бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров с 5000 лв. и установи, че на 18 май 2021 г. той е подписал проект за изменения в наредбата за утвърждаване на медицински стандарт "Клинична лаборатория".

По този начин той е участвал в подготовка на акт в частен интерес - на Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" (СЦЗПЗ). Към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър, Кацаров е председател на сдружението, установява КПКОНПИ.

Сигналът за конфликт на интереси и евентуално престъпление по служба бе подаден от Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш министър на здравеопазването. На 25 март 2022 г.

Ангелов съобщи на брифинг в парламента, че ГЕРБ ще поддаде сигнал до спецпрокуратурата и КПКОНПИ за два състава на престъпление – конфликт на интереси и престъпление по служба.

По думите му от документите се вижда, че в Софийския градски съд е регистрирано сдружение Център за защита правата в здравеопазването. Това е станало на 8 октомври 2007 г., регистрацията е като юридическо лице с нестопанска цел, а председател до 10 юни 2021 г. на Управителния съвет е Стойчо Кацаров.

Ангелов обясни, че един от основните проекти на Центъра е национална оценка на качеството на клиничните лаборатории, която се координирала от Кацаров, а за извършването на тази дейност Центърът подписвал възмездни договори, в които били разписани възнаграждения, срок и начин на плащане за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории, подписвани от Стойчо Кацаров като ръководител на сдружението, а в същото време е изпълнявал длъжността министър на здравеопазването. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна