Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Националното събрание на Франция.
Снимка: АП/БТА

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент.

Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка разлика пред крайнодесния "Национален сбор", който този път е останал на трето място, след като поведе в първия тур и в началото на юни спечели изборите за евродепутати във Франция.

Според водещи политически наблюдатели, представени в местни медии, откритите въпроси сега са дали ще бъде постигнат компромис за съставянето на следващото правителство, дали изходът от изборите няма да доведе до насилие, дали доверието в президента Еманюел Макрон не е спаднало дотолкова, че да подкопае усилията му в оставащите три години до края на неговия мандат.

Повечето наблюдатели определят днешния резултат като голяма изненада. 

Лидерът на френската радикална левица, чиято коалиция излиза начело на парламентарните избори във Франция, заяви, че министър-председателят Габриел Атал "трябва да си ходи" и съюзът на левицата "да управлява", предадоха световните агенции.

По думите на Жан-Люк Меланшон, чиято крайнолява партия "Непокорна Франция" е водещата сила в лявата коалиция, резултатът от днешния вот е "огромно облекчение за мнозинството хора в нашата страна".

Меланшон призова президента Еманюел Макрон да даде мандат на левицата да състави правителство.

Левият "Нов народен фронт" ще има между 172 и 215 депутати в новия състав на парламента. Коалицията "Заедно", съставена около макронистката партия "Ренесанс", е на второ място с между 150 и 180 народни представители, а на трето място се нарежда крайнодесният "Национален сбор" с между 115 и 155 депутати.

Меланшон държи реч след обявяването на първите прогнозни резултати от втория тур; Снимка: АП/БТА

Председателят на "Национален сбор" Жордан Бардела призна тази вечер загубата на втория тур на предсрочните парламентарни избори.

Бардела, който очакваше да спечели абсолютно мнозинство в Националното събрание и да стане премиер, посочи в обръщение към французите, че не търси властта на всяка цена. По неговите думи милиони френски граждани днес остават разочаровани, а президентът Еманюел Макрон насочва страната към несигурност.

Според Бардела резултатът днес се дължи на дезинформация и създаване на пречки за свободен избор. По неговите думи днес крайнодесните бележат най-сериозния пробив в своята история.

Бардела упрекна президента Макрон и премиера Габриел Атал, че "хвърлят Франция в обятията на крайната левица". Президентът е изолиран, каза Бардела и обеща неговата партия да не прави политически компромиси.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна