Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли "Мисия за мир 3.0" на Виктор Орбан

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се среща днес със Си Цзинпин. Той пристигна в Пекин на "Mисия за мир 3.0" след последните си посещения в Москва и Киев. 

Това е първата среща на европейски лидер с Путин в Москва от април 2022 г., два месеца след като Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна и първото посещение на Орбан оттогава, макар и двамата да са се срещали на други събития. В същото време Орбан призна, че не е упълномощен за посещението си от ЕС, но и че мирът не може да се създаде „от удобните кресла в Брюксел“. По думите му не можем да стоим и да чакаме войната чудодейно да приключи. Пристигането му в Пекин следва изненадващите посещения в Русия и Украйна през последната седмица в опит да постигне споразумение за мир .

В началото на юли Унгария пое ротационното председателство на Европейския съюз, което Орбан определи като мирна мисия. Агенциите отбелязват, че Орбан е най-приятелски настроеният към Москва лидер на ЕС, проведе разговори с президента Владимир Путин за войната в Украйна по време на пътуване, критикувано както от Киев, така и от ЕС, който заяви, че то заплашва да подкопае позицията на блока по отношение на конфликта.

Срещите на унгарския премиер Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин и с украинския му колега Володимир Зеленски предизвикаха възмущение сред някои европейски лидери, които предупредиха, че към Москва не трябва да води политика на отстъпки и допълниха, че Орбан не говори от името на Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Всичко това се случва дни преди срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, по време на която ще бъде обсъдена военната помощ за Украйна срещу „непровокираната военна агресия“ на Русия.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна