Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин презарежда в очакване на големия финал


Берлин зарежда силите си след големите битки на eвропейското първенство. Ден след последния четвъртфинал на Евро 2024 между Нидерландия и Турция немската столица няма нищо общо с това, което беше часове по-рано. Над 40 000 хиляди нидерландци превзеха Берлин. И въпреки това бяха малцинство, в сравнение с хилядите привърженици на Турция. В събота централните улици и булеварди, подходите към „Олимпиящадион“ приличаха на червено море. 

И не, не онова, разделено на две от Мойсей. По официални данни в Берлин живеят над 300 000 турци, независимо дали са родени тук или са дошли да изкарват прехраната си. Уверявам ви, в този ден повечето от тях бяха с фланелки и знамена на Турция. В метрото към Олимпиащадион срещу мен бяха седнали баща с малкото си дете. Естествено и двамата в червено отгоре до долу. Бащата припяваше песните, които се носеха между вагоните. Детето сякаш не ги разбираше. Говориха помежду си на немски. 

Часове по-късно Берлин е съвсем различен град. Да, беше неделя, но усещането беше повече от лежерно. Сякаш феновете презареждаха за предстоящите полуфинали – утре между Испания и Франция в Мюнхен и в сряда между Англия и Нидерландия в Дортмунд. 

Такова бе усещането и във фен зоната пред Райхстага. Имаше събития и мероприятия за всички – за малки и за големи. Опашките пред обектите бяха сериозни. Само можем да си представим какви са в деня на мачовете. Исках да попитам някой местен как чувства града си по време на Европейското първенство. И веднага се спрях на мъж на средна възраст, бутащ количка. Очевидно чакаше жена си и детето. Патрик беше достатъчно учтив, за да сподели впечатленията си. 

"Атмосферата тук е прекрасна. Честно казано днес съм за първи ден във фен зоната, живея в Берлин, но досега не бях идвал. Мисля, че по време на Европейското първенство Берлин е малко по-освободен като град. След петък, когато загубихме, мисля че Испания ще стане шампион", заяви той.

Патрик беше весел и усмихнат, но му писах и черна точка. Не знаеше много за футбола у нас. От друга страна, не го и виня. Просто такива са реалностите в последните години. Поне 20! И все пак си Стиснахме ръцете много скоро и България да присъства на големите първенства. 

Следващата ми среща беше с двама от доброволците. Над 16 хиляди помагат безрезервно за осъществяването на организацията. Мору и Азам бяха поуморени в края на деня. 


"Казвам се Мору и идвам от Гамбия. Живея тук от доста време, но сега съм доброволец за Европейското първенство. Засега всичко върви по план и мисля, че така и ще завърши. Преди Европейското първенство Белин беше хубав и добре движещ се град. Сега очевидно е много по-различно, защото има много посетители, много фенове. Има някои проблеми с транспортната система, особено с метрото. Нещата са малко хаотични. 

Мисля, че испанските фенове са най-добри, но в същото време ми липсват шотландците. Те не бяха чак толкова много, но говореха много, забавляваха се и се отнасяха добре с нас. Мисля, че и на други хора им липсват", коментира Мору. 

Азам, оказа се, вече е пионер в доброволчеството.

"Казвам се Азам и идвам от Индия, сега помагам тук по време на Европейското първенство. Бях доброволец и по време на Световното първенство в Катар, сега съм тук. Определено ми харесва много да бъда част от тези две големи първенства. Кое е по-хубавото? Това определено е много труден въпрос. Но все пак мисля, че усещането в Катар беше по-различно. Тук феновете също са много добри, дори бих казал, че са на следващото ниво. Имам и свободно време тук, да разгледам града, да усетя атмосферата. И мога да кажа, че когато има мачове тук, Берлин е съвсем различен град. Има съвсем различна атмосфера. Има много фенове от различни страни. Прекрасно е, много е интересно да бъда част от всичко това", добави индиецът. 

И така в деня без мачове на Евро 2024, Берлин си поема въздух за гранд финалето на турнира. В неделя улиците на немската столица ще бъдат препълнени с феновете на двата най-заслужили отбора. Испания, Франция, Англия или Нидерландия. Има място само за два от тях. Които и да се класират, шоуто е гарантирано. А емоциите и спомените ще бъдат запечатани вечно. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна