Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полет високо във въздуха с "Топло фест"

Веселин Димов: Приемането на различни общности не вреди, а по-скоро задава един нов тон, който в България липсва от много години

Снимка: "Топлоцентрала"

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" закрива своя голям сезон (януари-юли) с петото издание на "Топло фест". За равносметката от изминалия сезон и събитията в рамките на фестивала разговаряме в "Нашият ден" с Веселин Димов – директор на "Топлоцентрала" и Стефани Стоева от комуникационния екип на Регионалния център за съвременни изкуства.

Пъстри хвърчила ще полетят над "Топлоцентрала" на 13 юли (събота), когато се открива фестивалът под мотото "Високо във въздуха" – иронично намигване към онези, които смятат, че съвременното изкуство е занимание за "въздухари".

През изминалия интензивен артсезон в "Топлоцентрала" са се случвали около 100 събития на месец, 20 от които чуждестранни, и цели 15 фестивала са преминали през пространството за съвременни изкуства.

Международната срещата на най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства IETM, чийто домакин бе "Топлоцентрала" през юни, е може би най-мащабното събитие за българската изпълнителска сцена и акцент в изминалия сезон, разказва Димов. Около 400 гости от цял свят пристигат в София за срещата, която преди десет години поставя основите на активната кампания за създаването на "Топлоцентрала", като културно пространство.

Следващата година Регионалният център за съвременни изкуства ще бъде домакин на друга мащабна среща между 170-те културни центъра в Европа, създадени по сходен модел в изоставени градски пространства, съобщава Димов.

"Топлоцентрала" е уникално по рода си място – пресечна точка за всички представители на независимата артистична сцена, място за театър, музика, образование, цирк, социални, корпоративни и лични събития и звездно наблюдение. Градски активисти и екологични организации също припознават пространството като място за дискусии, споделя директорът на "Топлоцентрала".

"Приемането на различни общности не вреди, а по-скоро задава един нов тон, който в България липсва от много години. Ние сме място, което е трудно да се дефинира, защото е място на много хора", заявява Веселин Димов.

Стефани Стоева запознава слушателите с някои от акцентите в наситената програма на петия "Топло фест" – подарък към пъстрата и различна публика на пространството за култура. Работилници, кино, йога, базари, събития за деца, музика, наблюдение с телескоп, театър и експериментално изкуство очакват посетителите на "Топлоцентрала" на 13 и 14 юни целодневно (10 ч. до 24 ч.) с вход свободен. 

Френският цирков артист Джабар ще проведе работилница и ще изнесе представление.

Любителите на съвременното изкуство могат да видят пърформанса "Звук 6" – френско-българска колаборация, в която се преплитат музика, светлина и образ.

В музикалната програма ще се включат цели пет банди, сред които Hayes&Y, No more many more, The Lefties, Kutso.

Подробна информация за програмата на петото издание на "Топло фест" може да бъде намерена в социалните мрежи на "Топлоцентрала" и тук.

Стоева съветва посетителите на "Топлоцентрала" да се отпуснат и доверят на своята интуиция, водени от стремежа към наслада и познание.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна