Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки загинали при ракетната атака над няколко града в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 28 души загинаха в Украйна при масирани руски ракетни удари в светлата част на деня.

С минута мълчание в памет на жертвите започна преди малко пресконференцията на украинския президент Володимир Зеленски във Варшава, където е на кратко посещение преди да се отправи към срещата на върха на НАТО във Вашингтон. 

Само в столицата Киев жертвите са над 10, след като беше атакувана детска болница, съобщиха от военната администрация на украинската столица. Под развалините има затрупани и броят на жертвите може би ще се увеличи, предупредиха местните власти в Киев. Те съобщават за нанесени щети на няколко жилищни сгради и офиси. Според информация от украинския енергиен оператор три подстанции са били унищожени или повредени при атаката, последната от поредица от удари, които са намалили наполовина капацитета за производство на енергия в страната през последните месеци.

След удара по детската болница последва втора ракетна атака по медицински център, където четирима души бяха убити и още трима ранени, съобщиха службите за спешна помощ в социалните мрежи.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че са били изстреляни 40 ракети по 5 града, главно в южната и източната част на страната. Загиналите в родния му град Кривой Рог са най-малко 10, а в Покровск - най-малко трима. 

"Този ​​обстрел беше насочен към цивилни, засегна инфраструктура и целият свят трябва да види днес последствията от терора, на който може да се отговори само със сила", написа в социалните мрежи ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак. 

Правителствата на Великобритания и Франция остро осъдиха "ужасяващата" и "варварска" атака по детска болница в Киев. 

А от Москва дойде коментарът, че щетите в столицата се дължат на ракета от противовъздушната отбрана. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна