Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Николов: Присъединяването към сухопътен Шенген може да генерира 1,3 млрд. лв. годишно

Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов
Снимка: БТА

Общият ефект от пълното присъединяване на България към Шенген би могъл да достигне 1,3 млрд. лв. годишно. Това каза министърът на икономиката Петко Николов на събитие, свързано с представяне на приоритетите на унгарското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз.

Министърът благодари на Унгария, че сред водещите приоритети на европредседателството ѝ е пълноправното членство на България и Румъния в Шенген. Премахването на ограниченията и по суша, каквито все още съществуват, би подобрило икономическия обмен и би намалило вредните въглеродни емисии.

С влизането в Шенген по суша българските компании ще осигурят по-бърз транспорт с по-малко потенциални закъснения в доставките. И това е само една от многото ползи от пълноправното членство на страната ни в пространството без гранични проверки, увери министър Петко Николов:

"Така преките и потенциалните ползи от премахването на сухопътния граничен контрол възлизат на общо около 1,3 млрд. лв. годишно".

Екологичният ефект също ще е много добър:

"Под формата на потенциал за намаляване на генерирането на въглеродните емисии, чийто годишен обем, измерено в лева, е около 7,5 млн. лева".

Николов участва в конференция, посветена на началото на унгарското 6-месечно европредседателство. С поглед от София посланик Миклош Борош видя кохезионната политика и справянето с нелегалната миграция като ключови приоритети. Като "последен, но не по важност" бе изведен приоритетът за общата европейска сигурност.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна