Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстично увеличение на пожарите със започването на жътвата регистрират в област Добрич

Драстично увеличение в броя на пожарите със започването на жътвената кампания се регистрира в област Добрич. Унищожени в периода 22-30 юни са над 430 декара, като за страната те са 2 000, информират от Областната дирекция на МВР.

Оттам призовават за стриктно спазване на правилата от страна на зърнопроизводителите при прибирането на реколтата и за повече внимание от страна на гражданите заради сушата и високите температури.

На територията на област Добрич със зърнено-житни култури са засети 1 300 000 декара, като от тях в пожари до момента са унищожени 431,4 декара.

Възникналите пожари в земеделски земи от 22 до 30 юни са 8. Освен продукция е изгорял и един комбайн.

Те се характеризират с голяма скорост на разпространение и всяко запалване може да обхване големи площи с реколта и да унищожи селскостопанска техника.

Преобладаващата причина за пожари по време на прибиране на реколтата е небрежност при боравене с открит огън в съседство на житни масиви и техническа неизправност в селскостопанската техника.

Не са редки и случаите и на запалване от небрежно тютюнопушене и опалване на пасища с цел тяхното почистване от сухи треви, допълват от ОД на МВР Добрич.

За сравнение през 2023 година в страната по време на жътвената кампания са възникнали 3 пожара, унищожени са били 18 декара. До момента в кампанията 2024 г. са регистрирани 35 пожара, които са унищожили 2 000 декара.
Чуйте повече в репортажа на Мая Райнова:

По публикацията работи: Елисавета Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна