Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска
Снимка: БНР

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България.

За предизвикателството да илюстрираш най-популярното произведение на един класиците на българската литература, как се визуализират героите и техните характери – на тези и на още много въпроси в "Домът на музите" отговаря Китана Гигова.

Тя работи по илюстриране на романа заедно със свои бивши съученици под ръководството на актьора Руси Чанев и преподавателката в НУИИ "Илия Петров" Александра Димитрова. В проекта се включват 25 млади автори, които създават 60 графики.

"В началото съвсем сама започнах да си припомням книгата и да чета онова, което съм взела да илюстрирам. Беше трудно, защото нямах този тренинг да проучвам нещата до такава степен, за дрехите, както и за епохата", споделя Китана Гигова, която вече е студентка три курс "Интерактивен дизайн и компютърни игри" във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

Илюстрациите са резултат от различни гледни точки на учениците, които умело разчупват клишираната представа за образите в това знаково литературно произведение.

Самата Китана Гигова визуализира втората част на романа. Това са образите на Боримечката, Рада Госпожина и Бойчо Огнянов.

Целия разговор на Теодора Церовска с Китана Гигова можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна