Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското Национално събрание отвори врати за новоизбраните депутати

Журналисти в Националното събрание на Франция очакват идването на новоизбраните членове на парламента, Париж, 8 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското Национално събрание вече отвори врати за новоизбраните депутати. Разпределението на политическите сили ще бъде съвсем различно след неочаквания резултат от балотажа.
Водачите на лявата коалиция, която победи, но далеч без пълно мнозинство, обещават през седмицата да предложат кандидат за премиер, избран с консенсус или чрез гласуване.

Още снощи крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон призова президента Макрон да даде властта на левицата.
"Сега трябва да стриктно да се спазва волята на народа. Президентът има задължението да призове "Народния фронт" да управлява".

Останалата на трето място крайна десница, постигнала все пак исторически успех със 143 депутати, настоява да бъде призната за първа парламентарна сила.

Според говорителя  на партията Лоран Жакобели разнородната лява коалиция ще се разпадне. "Победата ни е само отложена" -  казва съпартийката му Марин льо Пен. 
"Франция губи още една година - една година нерегулирана имиграция, още една година на загуба на покупателна способност, още една година на несигурност, но щом трябва да преминем през това, ще го направим", заяви ефект Льо Пен.
Президентът Еманюел Макрон отложи оставката на премиера Габриел Атал, за да осигури стабилността на страната заради липсата на ясно мнозинство и наближаващата лятна Олимпиада.

Премиерът бе обещал оставката си според републиканската традиция, след като президентската коалиция остана втора, като загуби стотина депутатски места.
Повечето съюзници на френския президент Еманюел Макрон в Европейския съюз реагираха позитивно на изхода от вчерашните парламентарни избори.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е изпитал облекчение, след като е станало ясно, че на Макрон поне засега няма да му се наложи да се съобразява с крайнодесните в управлението на държавата.

Шолц изрази надежда Макрон и новоизбраният парламент да съумеят да се споразумеят за "конструктивно правителство".

Победата на лявата коалиция "Нов Народен фронт" беше посрещната радушно от европейските лидери от левия политически спектър.

От десницата обаче реагираха критично. "Сбогом на европейския лимит за бюджетния дефицит", реагираха от италианската "Лига".

"Икономическо бедствие, имиграционна трагедия", декларираха от португалската крайна десница.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че Русия нито се надява, нито храни илюзии за подобряване на отношенията с Франция.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна