Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на френския "Национален сбор" Жордан Бардела ще оглави групата "Патриоти за Европа" в ЕП

Джордан Бардела говори на брифинг в Париж, 8 юли 2024 г. .
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на френския "Национален сбор" Жордан Бардела ще оглави групата "Патриоти за Европа" в Европейския парламент, стана ясно след брифинг на нейни представители.
По техни данни тя става третата група в Европарламента с 84-ма представители, след като испанските евродепутати от "Вокс" напуснаха Европейските консерватори и реформисти и се присъединиха към нея. 
Най-много евродепутати в групата ще бъдат именно от "Национален сбор" - 30, следвани от унгарските "Фидес" и Християндемократическата народна партия - 11.

Италианската "Лига" на бившия вицепремиер Матео Салвини е трета с 8 представители, също толкова влизат и от чешката АНО на бившия премиер Андрей Бабиш.

Представители ще има и на Австрия, Нидерландия, Испания, Белгия, Португалия, Дания, Гърция и Латвия. Жан-Пол Гаро, който е председател на френските евродепутати в групата и член на "Идентичност и демокрация" в предишния Европарламент, не изключи тя да се разширява още.

Запитан дали все пак ще приемат и представителите на "Алтернатива за Германия", той припомни, че Марин льо Пен е била повече от категорична по въпроса:

"Като група, която отстоява суверенитета, ние уважаваме партиите от други националности.  "Алтернатива за Германия" е тази, която ще реши как да се развива и организира в дългосрочен аспект.  За момента обаче не сме променили позицията си".
Като един от своите приоритети, евродепутатите от "Патриоти за Европа" посочиха борбата срещу пакта за миграцията и убежището, като според някои от тях мигрантите не са добре дошли, защото свалят качеството на живот в ЕС.

На въпрос на БНР дали евродепутатите от "Възраждане" са изразили интерес да се присъединят към "Патриоти за Европа", заместник-председателката на групата Кинга Гал отговори: "Засега нямаме информация за българска партия". 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна