Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След руската атака по болница: Ден на траур в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Украйна днес е ден на траур в памет на загиналите вчера при руската атака по най-голямата детска болница в страната. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му ще отвърне на удара, а Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно по искане на Украйна.

При вчерашния масиран ракетен обстрел срещу цивилни обекти в пет украински града загинаха най-малко 40 души, а над 170 бяха ранени. В най-смъртоносната вълна от въздушни удари от месеци насам беше разрушена най-голямата детска болница в Украйна. Руска крилата ракета "Кинжал" е поразила интензивното, хирургическото и онкологичното отделение. Световната общност осъди остро нападението, а Кремъл заяви, че пораженията са предизвикани от украинската противовъздушна отбрана. 

Американският президент Джо Байдън нарече смъртоносните руски ракетни удари по главната детска болница в Киев "ужасяващо напомняне за жестокостта на Русия". И добави, че Вашингтон и съюзниците му от НАТО ще обявят тази седмица нови мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Според информация от украинския енергиен оператор още три подстанции са били унищожени или повредени при вчерашната атака. Целенасочените нападения са намалили наполовина капацитета за производство на ток в Украйна.

Тази сутрин атака с украински дрон е предизвикала пожар в електроподстанция и петролно депо в руската Волгоградска област, каза губернаторът на региона в Южна Русия Андрей Бочаров. Пожарът е избухнал от падащи отломки. Пожар гори и в електрическа подстанция в руската Ростовска област. Губернаторът на южния руски регион на границата с Украйна Василий Голубев написа в Telegram, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили "десетки украински дронове".

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени