Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва следи срещата на върха на НАТО с "най-голямо внимание"

Автор:
Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва обяви, че следи откриващата се днес среща на върха на НАТО във Вашингтон с "най-голямо внимание", тъй като  "организацията смята Русия за свой враг", предаде Франс прес, Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков припомни: "Алиансът многократно открито е заявявал, че целта му е да нанесе стратегическо поражение на Русия на бойното поле".

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски, който ще участва в срещата на върха, да отправи нова молба към западните си съюзници за повече системи за противовъздушна отбрана след поредните масирани удари по няколко украински града, при които загинаха над 30 души, а 150 бяха ранени, включително в детската болница в Киев.

По думите на посланика на САЩ в НАТО Джулиан Смит, на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Украйна я очакват "положителни новини" за противовъздушната отбрана, по-специално системите "Пейтриът".

Украинската агенция УНИАН цитира Смит от участието ѝ в онлайн дискусия "НАТО в нова ера". Според нея на срещата на върха във Вашингтон се очакват новини за отбранителната индустрия и киберсигурността.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени