Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В новия епизод на 257: Изследователят Петър Христов

Докъде можеш да летиш чрез технологиите в "Градовете на бъдещето“?

Петър Христов – признат изследовател в направление „Градове на бъдещето“ в институт GATE е ководещ на Катя Василева в новия епизод на 257.

След като завършва „Микропроцесорна техника“ в гимназията по електроника „Джон Атанасов“, той заминава за Великобритания в преследване на детската си мечта – да създава летателни средства. Завършва авиоинженерство в университета в Ливърпул, където, заради отличената му от Института на машинните инженери (IMechE) дисертация е поканен да защити докторат на тема „Оценка на неточностите в изчислителни модели на биодизелови филтри“.

По-късно започва работа като изследовател в Института по риск и неточности към Ливърпулския университет, където има възможността да бъде част от екипа на професор Скот Фърсън – изследовател от световен ранг в областта на риска и неточностите – в проект оглавяван от „Еърбъс“ целящ разработката на следващо поколение крила, които да отговарят на по-стриктните изисквания за емисионна и горивна ефективност на потребителите и регулаторите. Работи в сътрудничество с авио-изследователи от университета в Бристол и Немския център по авиация и космонавтика. По това време разбира за съществуването на институт GATE - първия Център за върхови постижения в Източна Европа за големи данни и изкуствен интелект и днес е част от екипа на направление „Градове на бъдещето“. Нещо повече - в началото на 2024 г., дори отклонява поканата за продължаване на участието му в екипа от Острова и избира да се впусне изцяло в анализите и разработването на модели на околната среда в полза на хората тук у нас.

✈️ С какво е свързана работата на изследователя днес?

✈️ Какво е да си част от екипа на първия Център за върхови постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект в Източна Европа?

✈️ Докъде можеш да летиш чрез технологиите и чрез собствените си качества в „Градовете на бъдещето“?

▶ Отговорите са в новия епизод на на отличената с две награди ПР Приз от БДВО – през 2021 и 2022, както и с приза на TimeHeroes 2023 аудио-поредица 257.

Вашите вдъхновяващи истории от първо лице за силата и позитивизма или пък за провалите, които успявате да превърнете в движеща сила, споделяйте на 257@bnr.bg. Разкажете ги и бъдете следващия ководещ в 257 или дайте предложение за човека и мотиватора, когото бихте искали да чуете. 

Всички епизоди на  можете да откриете тук:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна