Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат, но въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели, каза Делян Пеевски

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.
Снимка: БТА

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски. 
Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието. 

След заседанието Делян Пеевски каза, че ДПС е изпратило писма до всички политически партии, но без "Възраждане", защото според него "е русофилска партия", за да може да се говори за подкрепа на втория мандат.

Пеевски каза още, че целта на писмата е избирателите на партията да не останат разочаровани:

"Да видим какво ще ни отговорят. От медиите видяхме, че няма желание за втори мандат - и ГЕРБ изпратиха, и другите партии, видях, че и ПП са казали, но въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели да вземем и мнението на останалите партии. Защото да правим сами втори мандат, да разиграваме държавата, да държим папки без да може да има правителство, ДПС е сериозна, отговорна партия и няма да си го позволи.

Но нека да изчакаме утре, да видим все пак писмените отговори", коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

По-рано 17-те депутати от ДПС, които подкрепят почетния председател д-р Ахмед Доган приеха решение да не участват в насроченото заседание на парламентарната група.

В становище, което беше изпратено и до медиите от техния пресофис, се казва, че настоящото ръководство на парламентарната група не е избрано съгласно устава на ДПС и затова няма необходимата легитимност.

И депутатите, изпратили отвореното писмо, не следва да участват в заседанието на парламентарната група до произнасяне на позицията на почетния председател Ахмед Доган.

В становището се подчертава, че вземането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на парламентарната група, а на колективните политически органи на партията.

Те настояват и председател на парламентарната група да не е само Делян Пеевски, а и Джевдет Чакъров.

Решението за втория мандат трябва да се вземе не от парламентарната група, а от колективните органи, се посочва в писмото на 17-те депутати, подкрепящи Ахмед Доган.

Председателят  на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира позицията на тези депутати, като посочи, че всички са били поканени на заседанието на парламентарната група днес:

"Колегите са добре дошли", каза Пеевски. И още: "И решението е тяхно....Част от колегите да бъдат отговорни", призова той и добави, че има вътрешни теми за ДПС, които трябва да се изясняват не през медиите.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени