Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Главчев: В позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо

Димитър Главчев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на 32-те страни-членки на НАТО се събират във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света. 

Командна структура на НАТО в Германия ще поеме обучението и екипирането на украинските войски. Алиансът ще назначи и свой висш служител в Киев за укрепване на сътрудничеството с Украйна, съобщи Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, при откриването на сръщата на върха във Вашингтон.

България е представлявана от служебния премиер Димитър Главчев.  

След пристигането си той заяви, че в позицията на България на срещата на НАТО няма нищо изненадващо. 

България няма да излиза от рамките на решенията на Народното събрание и няма да пращаме войски в Украйна, уточни премиерът Главчев преди началото на срещата на НАТО. По повод съдържащото се в позицията предложение, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна, премиерът заяви, че това може да стане само с решение на Народното събрание. Ето какво каза още той:

"Да може да бъде отпусната преди всичко, не само да бъде променена, може да не бъде отпусната. Отделен въпрос е, че е проблем дали да бъде в рамките на 2-та процента, които са в БВП за отбрана, може да бъде и извън него. Всяка страна може да реши дали 2-та процента да са само за национална сигурност отпуснати и извън тези 2 процента да бъдат отпуснати средства, които да са помощ за Украйна, което не е казано, че са в пари. Това може да бъде във военно оборудване, може да бъде в обучение. Още веднъж повтарям - това е политически ангажимент, който да показва какво е отношението на държавите членки към това, което се случва в Украйна, много слабо се изразявам "това, което се случва" - агресията на Русия в Украйна".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще се бори за решения на Вашингтонската конференция, които ще засилят противовъздушната отбрана на страната му. Броят на жертвите от вчерашните бомбардировки над Киев и Днипро надхвърли 40. Близо 200 души бяха ранени.

На въпрос дали допуска създаването на правителство в България с втория и третия мандат Главчев отговори:

"Това е изцяло в рамките на политически представените партии в парламента на България, това е в техни ръце. Иначе знаете, че аз от самото начало казвам - няма нищо по-хубаво от редовно правителство. Даже казах, че най-добре е с първия мандат, тъй като най-малко време ще отнеме. За мен е добре да положат усилия, да се опитат с втория или с третия, защото задължително е да има редовно правителство, проевропейски и проатлантически насочено".



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени