Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: Предупреждават туристите да не стоят продължително на слънце

Плаж на о-в Крит, 15 юни 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Специално предупреждение на гръцките власти към туристите за избягване на продължително стоене под слънцето. Ежедневно има жертви. Духа и силен вятър, който създава условия за разпространяване на пожари.

Пожарните огнища се разпалват лесно и бързо от силния вятър. В Патра огънят засегна дори и детската болница, като се наложи евакуация на пациенти. Изгоряха също къщи и автомобили. До Атина изгоряха два завода за производство на хартия. Вятърът там разпалва нови огнища.

При тези температури и силен вятър под риск е цялата страна, съобщават от Гражданска защита.

В продължение на десет дни температурите в Гърция ще се движат около 40 градуса, като на места вятърът достига до 100 километра в час. За това предупреждават от министерството за борба с климатичните кризи.

Властите обръщат специално внимание на туристите да се съобразяват с климатичната обстановка и да са внимателни на плажа. Ежедневни са случаите на жертви от влизане в морето в часовете със силно слънце. Лекарите призовават за особена грижа към възрастни хора и малки деца.

На островите зачестиха случаите на туристи с технически неизправни лични яхти, които потъват и бреговата охрана провежда операции по спасяване на туристите в открито море.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна