Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киър Стармър е сигнализирал, че Украйна може да използва ракети за удари във вътрешността на Русия

Снимка: БТА

Новият британски премиер Киър Стармър е сигнализирал, че Украйна може да използва ракети на Обединеното кралство за удари във вътрешността на Русия, съобщи "Скай нюз", позовавайки се на негово изявление пред журналисти във Вашингтон, където се намира за срещата на върха на НАТО.

Пред журналисти във Вашингтон Киър Стармър е заявил, че зависи от Украйна да реши как да използва доставените от Обедиенното кралство ракети Storm Shadow, което се тълкува като знак, че на укаринските сили ще бъде позволено да нанасят удари по цели в Русия. 

Премиерът е изтъкнал, че предоставената от Великобритания помощ е "за отбранителни цели", но Киев може "да реши как да я разположи за тези отбранителни цели". 

Агенция Bloomberg цитира Стармър, че крилатите ракети с голям обсег трябва "очевидно да се използват в съответствие с международното хуманитарно право, както може да се очаква". 

Бившият външен министър лорд Камерън, който беше част от предишното правителство на консерваторите, направи подобни коментари относно използването на ракети Storm Shadow от Украйна по-рано тази година. Тогава Русия го определи като "много опасно изявление". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сега реагира незабавно с думите, че "ако е вярно" казаното от Стармър, тогава "това е още една безотговорна стъпка към увеличаване на напрежението и ескалиране на ситуацията".

Сигнализирайки, че Русия ще отговори, ако Обединеното кралство разреши използването на своите ракети на руска територия, Песков каза: 

"Внимателно ще запишем всичко и ще вземем мерки“.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна