Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър бележи най-висок ръст в сферата на иновациите в ЕС

Снимка: Pixabay

Кипър е постигнал най-висок ръст в Европейския съюз по резултати в областта на иновациите според Европейския индекс за иновации за 2024 г., съобщиха от правителството в Никозия. Средиземноморската страна заема 10-о място в класацията на 27-те страни-членки. България е на 26-а позиция, следвана само от Румъния.

Кипър e "Силен иноватор" за трета поредна година. Той има най-голям напредък сред страните членки – с 39%, в сравнение с 2017 г.. Иновационният му резултат е малко над средния за ЕС, показват данните в обявения Европейски индекс за иновации за 2024 г. (European Innovation Scoreboard 2024). Общата оценка в него се определя по 32 показателя, обхващащи икономика, иновации, законодателство, демография и други.

През последната година Кипър подобрява постиженията си по 15 от тези критерии, а в сравнение с 2017 г. - по 28 показатели. Той е с лидерски позиции по отношение на сътрудничеството между иновативните фирми и изследователските организации. С високи резултати е в развитието на атрактивни изследователски системи, в мобилността и образованието на човешките ресурси в областта на науката и технологиите.

"Впечатляващото представяне на Кипър утвърждава неговата конкурентоспособност като регионален център за иновации и технологии", заяви заместник-министърът по научните изследвания и цифровата политика Никодимос Дамяну.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна