Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от НАТО обявиха военна помощ от 40 млрд. евро за Украйна през 2025 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във втория ден от срещата им във Вашингтон лидерите на страните-членки на НАТО обявиха пакет от военна помощ за Украйна и заявиха, че пътят на Киев към членство в пакта е необратим.

Най-малко 40 милиарда евро ще бъдат предоставени на Украйна през следващата година под формата на военна помощ. Средствата ще бъдат осигурени, чрез пропорционални вноски от съюзниците, като основната цел е да бъдат създадени устойчиви нива на помощта, за да може да Киев да надделее във войната с Русия.

В документа обаче не се споменава нищо по отношение на искането на генералния секретар Йенс Столтенберг този ангажимент да стане многогодишен.

Декларация на лидерите на НАТО, че пътят на Украйна към организацията е "необратим", показва, че алиансът се е ангажирал Киев да се присъедини към неговите редици, каза още Столтенберг.

"Това е силно послание от съюзниците в НАТО, че ние наистина искаме Украйна да се присъедини, че работим с Украйна, за да се случи това“, допълни той. Декларацията на лидерите на пакта засили риториката и по отношение на Пекин, като Китай беше наречен "решаващ фактор" за военната кампания на Русия в Украйна.

В документа се казва още, че Пекин продължава да поставя системни предизвикателства пред евроатлантическата сигурност. Йенс Столтенберг обяви и създаването на нова американска база за противовъздушна отбрана в Северна Полша, която е предназначена да открива и прехваща атаки с балистични ракети като част от по-широкия противоракетен щит на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг с президента на САЩ Джо Байдън и българския премиер Димитър Главчев преди заседанието на Северноатлантическия съвет в рамките на срещата на върха на алианса във Вашингтон, 10 юли 2024 г./БТА



По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна