Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саутгейт е горд, че е извел Англия до първи финал в чужбина

Саутгейт празнува с футболистите си класирането за финала.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Селекционерът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт изрази щастието си от класирането за финала на Евро 2024 след успеха с 2:1 над Нидерландия в полуфинален двубой, игран в Дортмунд.

"Играхме много добре. Беше сложен двубой и трябваше да непрекъснато да променяме защитата си. Трябваше да се адаптираме през цялото време. Футболистите взеха много добри решения. Краят бе специален за отбора и награда за това, което момчетата дават на каузата", коментира Саутгейт пред телевизия ITV Sport.

"Най-важното е, че всеки от състава е готов да влезе в даден етап. Усетихме, че започваме да губим малко интензитет. Радвам се, че Оли Уоткинс се възползва от момента си", каза старши треньорът на Англия по повод смените, които направи.

"Изключително съм горд, че успях да изведа отбора до първи голям финал в чужбина. Сега искаме да спечелим срещу отбора на Испания, който е най-добрият в турнира. Ще бъде трудно. Не мисля, че заслужавахме да изоставаме в резултата срещу Нидерландия. Смятам, че бяхме отлични с топката през цялата вечер, а голът на Симонс беше неговият момент. Бях много доволен от качеството на играта на моя отбор. Не съм сигурен, че Англия някога е имала 60% притежание на топката срещу Нидерландия", продължи Гарет Саутгейт.

"Испанците пресират много добре, така че ще трябва да бъдем изключителни при владението на топката, а също така да бъдем изключителни и без нея. Но това е финал, така че го очакваме", каза още Саутгейт, цитиран от официалния сайт на Европейската футболна централа (УЕФА).

"Когато поех тази работа, имах две години като мениджър на Висшата лига, е сега имам над 100 международни мача. Човек се учи от всеки опит, през който преминава. На миналото първенство бе първият ни финал. Не успяхме да се справим достатъчно добре, но сега ще се опитаме да сме по-добри. Момчетата имат невероятен характер. Мислех, че качеството на представянето ни е изключително и фактът, че двама от резервите ни комбинираха, показва духа, който имат като група. Сработиха се брилянтно през последните пет-шест седмици. Всички са готови за своя момент, когато дойде", коментира старши треньорът на английския национален тим.

Колкото до автора на решителния гол за Англия Оли Уоткинс, Гарет Саутгейт заяви: "Много се радвам за Оли. Толкова много хора от отбора трябва да се справят под напрежение и той го направи. Това е манталитетът на играчите. Всички бяха готови да влязат и да дават своя принос през целия турнир. Това е частта, която ме радва най-много."

Попитан за шанса за влезе в историята, Саутгейт отговори: "Това е нещото, за което дойдохме. Очаква ни невероятно труден мач, но ние все още сме тук. Много съм доволен за всички у дома в родината."

Англия и Испания ще определят шампиона на Евро 2024 в неделя в Берлин.
По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна