Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.  Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив. 

Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където частен инвеститор събаря възражденска къща, за да строи. По реда на закона той е заявил  археологическото проучване, което още в първия си ден изненадва археолога Десисилава Давидова.

Тя уточни, че находката е в интересен район на града, с многопластови находки от Елинизма до Османската епоха. Става дума за помещение в близост до античната улица, експонирана при Източната порта. Най- вероятно пространства на жилищни или търговски постройки.

Откритата плоча е с размери 70/40 см., намерена е на дълбочина около 1.60 м. Уникалното е колко добре е съхранена плочата, каза археологът, с уточнението, че през вековете мраморният материал се е ползвал като строителен. 

Археологът обобщи, че надписите винаги са необикновено професионално предизвикателство, защото с разчитането си могат да послужат за интерпретацията на материала, да направят и връзка със съседни обекти. 

Направена е незабавна консултация с д-р Николай Шаранков, специалист по епиграфика, който установява, че най-вероятно става въпрос за почетен надпис от постамент за статуя, датиращ от времето на император Септимий Север (193 - 211 г.). 

Това е първата идентифицирана находка от филата "Филипеида"- една от административните единици на града, кръстена на неговия основател. Тя помага да се свърже с  друга находка на Античния театър и тя да  бъде свързана с този период.

Надписът споменава името на знатния гражданин Вераний, трибун и първожрец на императорския култ във Филипопол. Епиграфът разказа, че Вераний най- вероятно е принадлежал към местната тракийска аристоркрация, получил римско гражданство и е бил включен в римското конническо съсловие и така е започнала кариерата му в римската войска и той достига длъжността "военен трибун". Както и други траки е изпратен да заема най- високи длъжности в града си. Тава е бил един от начините да се интегрира тракийскатокрация в Римската държава, уточни д-р Шаранков.

От надписа се разбира, че Вераний е организирал гладиаторски борби, най- скъпото състезение, за което тогава организаторите а плащали със свои средства.

Д- р Шаранков разкри, че датировката е направена по специфичния шрифт на надписа, характерен именно за времето на император Септимий Север.

Интервютата по темата чуйте в прикачениете звукови файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна