Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колективните ни органи ще обсъдят ситуацията и ще излязат с решение, каза Явор Божанков за действията на ПП-ДБ относно втория мандат

От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да действат с втория мандат

Искането за отстраняването на служебния вътрешен министър ще бъде отправено с мотивирано писмо до президента Румен Радев

Явор Божанков
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

ПП-ДБ поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради случая с момчето, пребито от охранител, който се оказа полицейски служител, след изслушването по темата в пленарна зала.

"Искаме оставката на Калин Стоянов", заяви Явор Божанков от ПП-ДБ в кулоарите на парламента: "След изслушването на вътрешния министър искането ни за оставка се затвърди. Стоянов не може да се справи с проблемите в МВР".

От коалицията ще отправят мотивирано искане до президента Радев, за да може Стоянов да бъде освободен.

От ПП-ДБ ще настояват и за проверка на охранителната фирма "Делта гард" заради подозрение, че използват полицейски служители за частната си дейност. 

"Вътрешният министър не може да се справи с проблемните системи в МВР, защото не разсея съмненията, че служители събличат пагона и обличат униформите на частни охранителни фирми. Калин Стоянов не можа да отговори защо извършителите на престъплението не са задържани на самото място.
Не можа да даде и смислен отговор какви мерки ще вземе оттук нататък, защото е очевидно, че кадровият подбор в МВР страда от системни пороци", коментира Явор Божанков.

Божанков посочи, че все още няма решение как ще действат с втория мандат, след като стана ясно, че те ще го вземат. 

Нашите колективни органи ще обсъдят много внимателно и отговорно ситуацията и ще излязат с решение. Това коментира депутатът Явор Божанков от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) по повод това, че ПП-ДБ трябва да получи втория мандат за съставяне на правителство, след като парламентарната група на ДПС изключи 17 депутати.

"Очевидно ситуацията е много динамична, тя все още не е обсъдена в колективните органи, дори и в парламентарната ни група. Когато вземем решение, веднага ще бъде съобщено", каза Божанков.

Според него няма опасност и ПП-ДБ да се разцепи. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна