Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лодка с мигранти се преобърна в Ламанша, четирима са загинали, а 63-ма - спасени

Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша, 22 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирима мигранти са загинали, след като лодката им се е преобърнала при опит да прекосят Ламанша, съобщи Би Би Си, позовавайки се на френската брегова охрана. 

През нощта патрулен кораб на британските военноморски сили е бил предупреден, че мигранти са паднали в морето край бреговете на Булон сюр Мер в Северна Франция. 63 души са били спасени, но други четирима са починали.

По данни на френската брегова охрана в спасителната операция се е включил и риболовен кораб. Спирането на малките лодки през Ламанша беше основна точка на предишното правителство на Риши Сунак, което разработи схема за депортиране на нелегални мигранти в Руанда, която обаче сега беше анулирана от новото лейбъристко правителство. 

Вместо това новият министър на вътрешните работи Ивет Купър пренасочи средствата от схемата за Руанда към създаването на Командване за гранична сигурност. 

Това е с цел както укрепване на самата гранична сигурност, така и за разбиване на престъпните банди за трафик на хора, които печелят милиони от преминаването на малките лодки. Миналия месец само за един ден 882 мигранти с 15 лодки прекосиха Ламанша.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна