Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСОРБ иска година отсрочка за прилагането на новия модел за такса "Битови отпадъци"

Снимка: НСОРБ

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година. Това съобщи председателят на общинския съвет в Ловеч Стефан Тихолов и поясни, че проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините. Изправени пред това предизвикателство, те нямат яснота, готовност и финансова обезпеченост:

"Общините ще бъдат поставени в една сложна ситуация, в която е много вероятно приходите от такса "Битови отпадъци", които съставляват голяма част от бюджета на общините, да бъдат с много, много по-ниска събираемост. Моите очаквания, лично, са да успеем да съберем между 30 и 40%".

Със свое становище от НСОРБ ще настояват за отсрочка с една година на прилагането на новия модел на определяне на таксата "Битови отпадъци".

"Основният проблем е, че общините не разполагат с обективни бази данни, върху които могат да изчислят законосъобразно и справедливо таксата на принципа "притежателят на отпадъка плаща".

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна