Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Василева, председател на БАПЗГ:

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Милка Василева
Снимка: Кирил Чобанов

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“. 

Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на медицински сестри продължава да бъде много остър.

Кризата у нас е с 20-годишна давност. Но проблемът не е само български, отбеляза пред БНР-Радио София Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Според Световната здравна организация до 2030 г. в глобален план ще има недостиг на 9 милиона медицински сестри.

Това трябва да подскаже, че за да се реши проблемът у нас, трябва да има политическа воля и съгласие, обществото трябва да е информирано.

"Професиите в областта на здравните грижи (мед. сестри, акушерки, рехабилитатор, фелдшер и др.) са трудни, благородни. Трябва да ги направим привлекателни за младите хора – в днешно време те имат възможност да избират от много други професии, включително и по-малко отговорни, а по-добре платени. Трябва да има дългосрочна стратегия в тази сфера, да има уважение към тези хора, да се знае пътя за кариерен и финансов растеж. Да не им се налага да работят на няколко места", подчерта Василева.

Тя специално обърна внимание, че д-р Галя Кондева е 27-ият министър на здравеопазването, с който е разговаряно по проблема. Обсъждан е и с всички съответни парламентарни комисии. Проявява се разбиране, но не се стига до практически стъпки.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна