Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България

Снимка: ec.europa.eu

Държавното дружество "Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси.
Регистърът създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за всяка услуга, извършвана от дружество "Напоителни системи". 
Регистърът е съобразен с утвърдения от Министерски съвет баланс на поливните площи в България. 
Всяко заинтересовано лице може свободно да провери дали имотът му попада в площите за напояване, като за целта трябва  да бъдат въведени данни за единен класификатор на административно-териториалните и териториалните единици, номер на масив и номер на имота. 
Целта е да се улесни достъпът до справка за услугата, както за контрагенти на Дружеството, така и за кандидатстващите за финансиране по Програмата за селските райони или други инструменти за подпомагане на земеделските стопани. 
Електронният регистър е публикуван на интернет страницата на "Напоителни системи". 
По последни данни размерът на поливните площи в България е 5,5 млн. декара и това е много малка част от обработваемите земи у нас, които са над  35 млн. дка.
По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна