Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати от ЕНП с ясен сигнал към Скопие за нуждата от единодушие за разширяване на ЕС

Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

"Принципът на единодушие в политиката на разширяване е заложен в Договора за ЕС и в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Без ясната подкрепа на Гърция, България и всички държави-членки, разширяването е невъзможно". Това се казва в обща позиция на евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и Манолис Кефалоянис по повод изявлението на премиера на Северна Македония Християн Мицкоски, че единодушието при вземането на решения в ЕС може да бъде заобиколено, тъй като само през последните месеци две или три решения са взети без него“. 

"Бихме искали отново да подчертаем, че неотдавнашните изявления на правителството на Северна Македония нарушават международното право, в полза са на злонамерените интереси на трети държави за подкопаване на институциите за правата на човека и водят до дестабилизиране на Балканите и всяване на раздори сред съюзниците в НАТО", се казва още в изявлението. 

Двамата евродепутати подчертават, че Гърция и България очакват от своите партньори от Западните Балкани да спазват международното право, споразумения и договори и да покажат напредък по програмата за реформи с акцент върху върховенството на закона, демокрацията и човешките права, включително правата на лицата, принадлежащи към национални общности. "Всичко това са задължителни предпоставки в процеса на разширяване", са категорични те. 

Ковачев и Кефалоянис припомнят, че позициите на двете страни са ясно определени с решения на техните национални парламенти, както и че те изразяват волята на гражданите по изпълнение на критериите за членство в ЕС на Северна Македония. 

"Въздържането от едностранни действия и реторика на разделението, точното възприемане на европейските достижения на правото, признаването на върховенството на международното право и пълното прилагане на международните споразумения са от съществено значение за гарантиране на стабилност, сигурност и просперитет в региона и интеграцията на страните кандидатки за членство в европейското семейство. Отстъпки по отношение на основните принципи са недопустими", подчертават евродепутатите.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна