Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамид Хамид: Не смятам да напускам ДПС. За нов проект с мен не е говорено

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Не смятам да напускам ДПС. За нов политически проект с мен не е разговаряно.

Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ДПС Хамид Хамид и добави:

"Работил съм за ДПС, ще работя за ДПС, ще работя за единството на ДПС. ... Четох в медиите за евентуален нов проект, но нищо не съм чул нито от председателя Делян Пеевски, нито от моите колеги".

Според него, ако общността зад ДПС се раздели и има две партии, "това не би помогнало на тези хора да живеят по-добре и не би допринесло за подобряване на политическата среда".

Хамид Хамид изказа съмнение, че "последният имейл, изпратен от някого до телевизии", е писан от почетния председател на ДПС Ахмед Доган:

"Ние прекрасно познаваме неговия стил. Това определено не са негови думи и той не е автор на тези редове. Нямам представа кой е авторът. ... Д-р Доган говори с доста по-съдържателни думи, а не с махленския език на Рамадан Аталай. Мое предположение е това". 

По думите на депутата някой е създал изкуствен проблем и в последните дни се наблюдава огромен натиск върху структурите на ДПС, "с което се поставя вече и етническата карта":

"Бърка се в душите на хората, човърка се с груба сила и се противопоставят турци срещу българи, което е толкова опасно. Лицата, които по-рано днес Йордан Цонев посочи, са звънели на активисти, задавали са въпроси дали ще дадем нашата партията на българите и помаците, както и дали сте с нас, или сте с българите и помаците. Теми, които са толкова опасни. Учудвам се как създателят на българския етнически модел, човекът, който най-много се е борил това да не се допуска, не предприема действия да прекрати тези обаждания. Както и писанията във фейсбук групата в негова подкрепа, там има открито дискриминационни призиви. Някои се трият, ние имаме скрийншотове".

Хамид заяви, че няма информация дали някой е сезирал "съответните органи" заради натиска над хора от ДПС.

"Проблем има и всичко е само заради оцеляването на Рамадан Аталай и такива като него, защото структурите поискаха техните оставки", каза той. 

Според него на някого не се е харесало това, че ДПС е станало втора политическа сила с 47 депутати, но не уточни кого има предвид. 

Няма как Делян Пеевски да стои зад назначенията на областни управители, каза Хамид и уточни, че това са назначения, зад които стои служебният премиер Димитър Главчев и Министерският съвет.  

Интервюто на Илия Вълков с Хамид Хамид в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна