Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горският пожар, който възникна вчера в граничната територия на Република Северна Македония, продължава да настъпва към България и заради силния вятър е стигнал до граничната бразда. 20 горски служители от Югозападното държавно предприятие, както и служители от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" от Петрич , включително и доброволци, засега удържат огъня да не влезе и в България.

От община Петрич е изпратен булдозер, който почиства пограничните пътища от растителност, за да не може огънят да премине през тях, без да засегне гората.

Пожарът в Осогово, край кюстендилското село Преколница все още не е угасен. Към обяд огънят е бил локализиран, но заради разразил се силен вятър едно от огнищата се е възобновило. В момента гори дере в труднодостъпна местност, където не могат да бъдат осъществявани гасачески дейности. Служители на Държавно ловно стопанство Осогово и пожарникари изчакват огънят да излезе на достъпно място, за да бъде локализиран.

Кметът на село Преколница Христина Илиева каза, че няма опасност за населението и имотите. Гори частна гора. Не са ясни причините за пожара

Директорът на ДГС "Осогово" инж. Васил Пуров заяви:

"Няма достъп до дерето. Човешки крак не може да влезе. Ще останат дежурни, за да не излезе от това дере. Външният фронт е локализиран. Надявам се смяната на движението на въздуха да го приглуши".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна