Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По моста на с. Гара Елин Пелин и 10 км/ч не ви гарантира безопасност. Докога?

С каква скорост да минеш оттук?
Снимка: Анита М. Методиева

Жителите на Община Елин Пелин от години имат проблем с моста в сърцето на село Гара Елин Пелин, който е връзката както на населеното място с близките села, така и с главния път, който води към магистралата в посока столицата. Те се оплакват от шум, прах, вибрации, от рушащи се метални решетки, които пукат гуми.

В района има и много нови логистични бази, чиято работа ежедневно е обслужвана именно от железопътния надлез.

Мостът е собственост на Агенция пътна инфраструктура (АПИ). През 2016 г. той беше на предела на срутването и жители на селото протестираха.

Държавата отпусна 1,8 млн. лв., но имаше обжалване от страна на фирмата изпълнител след което последва и изчакване на съдебно решение.

Мостът е изграден с експериментална цел. Технологично животът му е 10-годишен, обясни пред БНР-Радио София кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов. Дори и да е изпълнен основен ремонт, от строежа на съоръжението са минали повече от 40 години. То не е проектирано за такова натоварване, на каквото е подложено в днешно време.

Кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов

Надлезът не издържа, той е компрометиран. Какъвто и ремонт да му се направи, проблемът няма да се реши, убеден е кметът Симеонов:

"Последният протест беше преди месец. От АПИ никой не дойде. Писали сме многократно писма. Нямаме обратна връзка. Единственото добро решение е изграждането на обходно трасе. За целта ще търсим финансиране от държавата или по европрограма."

В момента на дневен ред е отчуждаването на имотите, през които трябва да мине обходният маршрут.

  • Чуйте разговора на Надежда Герова с кмета на Елин Пелин в звуковия файл.

В отговор на запитване от страна на БНР-Радио София, от АПИ обясняват, че е предвиден основен ремонт на близо 17 км от път ІІІ-105 Елешница - Нови хан, включително и ремонт на надлеза при с. Гара Елин Пелин. В момента се изработва технически проект, който се изготвя в три междинни етапа.

Проектът се очаква да бъде готов до края на септември,  след това ще може да се подготвят и проведат открити процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители на строителството и на строителния надзор.

"Състоянието на съоръжението ежедневно се наблюдава от експерти на Областното пътно управление София и при необходимост се възлагат аварийни дейности. Одобрено е допълнително задание за подмяна на две компрометирани фуги. Новите са поръчани. Срокът за монтажа им e през септември т.г.", се казва в отговора на АПИ.


По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна