Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Михайло Подоляк
Снимка: President.gov.ua

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация". 

В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за системно унищожаване на военновъздушни бази, в които са разположени самолети, използвани при атаки срещу Украйна. 

Според Подоляк, при атаките се извършват "умишлени масирани удари срещу цивилното население и цивилни обекти на Украйна“.

В сряда стана ясно, че пред журналисти във Вашингтон, новият британският премиер Киър Стармър е заявил, че зависи от Украйна да реши как да използва доставените от Обединеното кралство ракети Storm Shadow, което се разтълкува като знак, че на украинските сили ще бъде позволено да нанасят удари по цели в Русия.

Според източници на "Таймс" и "Телеграф" обаче, Великобритания трябва да убеди Франция и друг ключов съюзник в НАТО, преди да позволи на Украйна да изстреля ракетите Storm Shadow по цели в Русия, тъй като Обединеното кралство не може да действа самостоятелно.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече опасна ескалация изявленията от срещата на върха на НАТО. Песков отбеляза, че според Москва доставени на Украйна оръжия вече се използват за нанасяне на удари по територията на Русия:

"С тези ракети вече се нанасят удари на наша територия. Що се отнася до увеличаването на обсега на тези удари, това си е чиста провокация. Нова, много опасна ескалация на напрежението".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна