Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В България съм си казал, че ще съм актьор, а не фотограф"

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

"Ще имам много голяма изложба, но няма да бъде в България"

| Интервю
Владимир Карамазов
Снимка: Личен архив/ФБ

Фотографията дава възможност да разказваш.

Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф.

"В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме вълнуват. С фотографията това е възможно", обясни той и заяви:

"В България съм си казал, че ще съм актьор, в България няма да съм фотограф. Ще имам много голяма изложба следващата година, но няма да бъде в България". 

Той сподели, че в момента разработва два свои проекта:

"Влизам в затвора в Белене и контактувам с лишените от свобода по един невероятен начин. Това няма да бъде само фотографски проект. Оказа се, че това е проектът на моя живот, с който си наместих много неща в главата. Мога да кажа, че се промених много като човек в рамките на 7 месеца. Предстоят ми още няколко месеца, в които имам разрешително да влизам там. Историите, с които се сблъсках, личностите, които видях вътре, разчупиха изцяло клишетата в главата ми. Радвам се, че съм широко скроен човек. Тествах го. Защото влязох със своите предразсъдъци, страхове и уплах какво ме чака. В същото време се оказа, че те са хора като нас и всеки път се връщам от там с много истории и впечатления. Започнах да самоанализирам себе си как възприемам това, какво ми причинява и какво се опитвам да изгладя в главата ми. Започнах и да пиша, защото искам да се освобождавам от този товар".  

Водя се от моя инстинкт и любопитство, някой ден снимките ще имат свои послания, каза още Владимир Карамазов:

"Големите послания се формират по-късно в годините. Знам абсолютно ясно какво искам да направя в затвора. След това и с всички тези общества, които са табу в нашата държава, също искам да направя нещо. Но за това ми трябва време, за да обмисля точно начинът, по който трябва да стане. Съществуват много типове затвори. Затворът преди всичко е в нашите глави. Аз се хванах, че също съм някаква форма на затворник в моя живот - на предразсъдъци, на комплекси, на професията ми и на какво ли още не. Това е едно психологическо състояние, в което аз започнах много да се ровя и научих много неща за себе си".

Хората, които сме навън, не можем да си представим какво е лишаване от свобода, аз мисля, че го вкусих, посочи актьорът.

Интервюто на Илия Вълков с Владимир Карамазов в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна