Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток идната седмица?

Снимка: Георги Нейков

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата. 

Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам казаха за "Хоризонт", че енергийната ни система работи нормално и разполага с достатъчно мощности, за да посрещне повишеното потребление на ток в резултат на екстремно високите температури.

Независимо, че температурите започнаха да се покачват доста още от края на юни, до момента товарите в електропреносната система се движат от 4600 до 4800 мегавата.  

Пиковото потребление на електроенергия е във вечерните часове - около 19-20 часа. Именно тогава на 11 юли бяха постигнати най-високите товари от началото на горещия период до момента - от над 4900 MW.

Абсолютният рекорд от 5123 MW обаче, който беше регистриран на 29 юли 2021 година, не беше достигнат през отминалите дни. 

Според прогнозите на Електроенергийния системен оператор това може да стане през следващата седмица, а в 20 часа на 18-ти юли, когато се очаква той да бъде подобрен с около 200 мегавата.

От началото на годината потреблението на ток достигна близо 19 милиона мегаватчаса, което е с около 2% по-малко от потреблението за същия период на миналата година, казаха от Електроенергийният системен оператор. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна