Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Офисът на "Ал Джазира" в Ерусалим
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира.

В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на разрушени улици в района. Повечето от убитите са цели семейства, жени и деца, заяви Гражданската защита на Газа. Ръководителят на пресслужбата на правителството на Газа Исмаил ал-Тавабта обвини израелските сили в извършването на "планирано клане" в град Газа. 

В петък от "Хамас" предложиха независимо от партиите правителство да поеме управлението на Ивицата Газа и Западния бряг на река Йордан след края на войната. Предложението е било представено на Израел чрез международните посредници Катар и Египет в хода на преговорите за примирие, които се провеждат в катарската столица Доха. Според Агенция "Франс прес", пречка пред постигане на съгласие е настояването на израелското ръководство да задържи физическия контрол над така наречения "Филаделфийски коридор" - тясна ивица по протежението на границата на Газа с Египет, през която, според премиера Бенямин Нетаняху, "Хамас" внася контрабандно оръжие. Цитираният от "Фран прес" функционер на "Хамас" подчерта, че следвоенната администрация на Газа е вътрешен въпрос на палестинците, тоест намеса на външни сили е недопустима. Задачата на бъдещото правителство ще бъде да подготви условията и проведе общи избори на палестинците на ивицата Газа и на Западния бряг.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна