Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Пожарникарите имат спешна нужда от помощ от доброволци!

| обновено на 13.07.24 в 09:10
Автор:

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села. 

Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио Пловдив директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив старши комисар Васил Димов, който е на мястото на пожара.

На място са 14 екипа с 40 пожарникари, над 50 горски служители и доброволци от формированията в Пловдив, Хисаря и Карлово, както и модулното формирование от 61-ва Стрямска бригада. 

На помощ на пловдивските огнеборци са и пожарникари от Копривщица, Габрово и София.

На терен вече са и 7 души от доброволното формирование Пловдив 112. Подготвя се втора група от 9 души, която да замине за община Хисаря, съобщават от Община Пловдив. 

Има обаче спешна нужда от доброволци, които да помагат на пожарникарите. Старши комисар Димов посочи, че днес е решителната фаза и е необходимо в гасенето да се включат колкото се може повече хора. 

Късно снощи заради настъпването на огъня превантивно се е наложило да бъдат евакуирани хора от две къщи в село Михилци, но пламъците са били овладени и постройките не са пострадали. 

В момента няма опасност за хората. Продължава охраната на военния склад в районна. 

"Ако се налага, ще поискаме в гасенето да се включат и вертолети, както вчера" - заяви областният управител Христина Янчева.

Днес се очаква температурите да надхвърлят 40 градуса, което е предпоставка огънят в гората да се разпали отново още по- силно. 


По публикацията работи: Антоанета Петричанска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна